Wat is geld?

Geld.... eigenlijk is het niet meer dan een menselijke uitvinding. We hebben het ooit bedacht om spullen en diensten met elkaar te kunnen ruilen. Alleen hoe ruil je een rund tegen een ei of een trui? Om spullen in verhouding tot elkaar een waarde te kunnen geven hebben we het fenomeen ruilmiddel bedacht.

Het ontstaan

Geld is ooit ontstaan omdat mensen behoefte hadden aan een ruilmiddel, dat ze konden gebruiken om producten of diensten met elkaar te ruilen. In eerste instantie hadden mensen bedacht om zaken als schelpen en bijzondere stenen als ruilmiddel te gebruiken. Omdat die niet konden bederven en ook niet eenvoudig na te maken waren. Maar bijv ook graan werd als ruilmiddel gebruikt. Nog weer later werden edelmetalen als goud en zilver bedacht als zijnde geld. Deze werden in kleine porties opgedeeld, waarop vermeld stond hoeveel het was en zo ontstonden de eerste munten. Toen mensen rijker werden, wilden ze niet meer al hun goud/geld in hun huis bewaren. Het was veiliger om je goud in bewaring te geven bij iemand die te vertrouwen was en over een stevig gebouw met goede beveiliging beschikte. Zo werden uiteindelijk de eerste banken gesticht. Je kon daar je goud of zilver in een kluis leggen en je kreeg een lwitantie, met het getal hoeveel goud of zilver je in had geleverd, terug. Het eerste papieren geld.

Tot op een gegeven moment de bankiers door hadden dat mensen de kwitanties met elkaar gingen ruilen en de mensen het goud en zilver nooit weer op kwamen halen. Toen is het oneindig bijdrukken van kwitanties begonnen. Bankiers schreven maar briefjes uit, leenden deze uit, en wilden deze later met rente terug. Totdat mensen door kregen dat er nooit zoveel goud en zilver kon zijn als dat de bankiers aan tegoedbonnen hadden uitgegeven. De eerste bankencrisis werd geboren. Daarna ontwikkelde "geld" zich door de invoering van computers tot digitale cijfers in databases.

Twee soorten geld

Grofweg kun je geld onderverdelen in twee soorten: gedekt en ongedekt geld.

Gedekt geld zegt het eigenlijk al, elke eenheid wordt gedekt door een achterliggende waarde. Bijvoorbeeld, voor elke 1000 euro ligt er 1 gram goud in een kluis. Zie hierboven over het ontstaan van geld. Tegenover de hoeveelheid kwitanties ligt er een hoeveelheid goud of zilver in de kluis.

Het allereerste briefgeld was dus gedekt geld. Naast een gouddekking zou je geld door veel meer zaken een dekking kunnen geven, zoals bijv. LETS kringen bijvoorbeeld geven hun eenheden vaak een dekking in tijd. Ongeacht of je putjesschepper bent of directeur, elk uur werk heeft daar dezelfde waarde en zo ontstaat een dekking in tijd. Linkgeld punten kunnen onderling geruild worden en zijn gedekt door een achterliggende hoeveelheid crypto's die in de kluis liggen.

Ongedekt geld is dus nergens door gedekt en heeft daarmee eigenlijk geen waarde. Niet de hoeveelheid goud maar de verhouding fractionele reserve van banken in verhouding tot alle openstaande schulden is bepalend hoeveel geld er bijgemaakt wordt. De euro is feitelijk een ongedekt geldsysteem en daarmee is het per definitie waardeloos. Het heeft alleen de waarde van het vertrouwen dat wij er in hebben.

Waarom bovenstaande informatie?

Door de geschiedenis van de mensheid heen hebben we dus allerlei soorten en maten aan ruilmiddelen gehad. Het is een menselijke uitvinding. wW staan er eigenlijk nooit bij stil, maar we kunnen dus eigenlijk zelf bepalen welk ruilmiddel we waardevol vinden om te gebruiken. Het is maar net wat je onderling afspreekt.

Linkgeld punten / Marktplaats

Op dit moment kent de site van Linkgeld een marktplaats waarbij linkgeld-punten onderling geruild kunnen gaan worden. Daarmee is eigenlijk een eigen soort van ruilsysteem of wisselkantoor ontstaan, waar je van alles met elkaar kan ruilen in ruil dus voor linkspelhits of klikfans of bitcoins of wat dan ook. Rijkdom met elkaar delen zonder schulden en rente op schulden.

U kunt uw punten uit de marktplaats altijd inruilen voor advertenties. Tevens kunnen de punten vervolgens in het wisselkantoor altijd ingeruild worden voor de andere beschikbare eenheden, met name de crypto's. Heeft u een bedrijf en gerbuikt u de punten als ruilmiddel, vergeet dan niet dat de punten vallen onder inkomsten in natura. U bent zelf verantwoordelijk om dit goed bij te houden en op te geven als zijnde inkomsten.

Eerlijk

Een eerlijke economie begint met een eerlijk, rentevrij, schuldenvrij en gedekt systeem. Deze manier van inrichten van het ruilmiddel staat haaks op hoe het huidige eurosysteem werkt. Dat verschil maakt het huidige "geld" link.

Als u nog vragen heeft mag u gerust contact opnemen via het contactformulier.