Hoe werkt het geld van banken?


Zoals te lezen is in "Wat is geld?" kunnen we veel vormen van geld gebruiken. Het is maar net wat we met elkaar afspreken. Dit betekent ook dat elk geldsysteem weer anders werkt. En van daaruit is het ook mogelijk om te kijken hoe ons huidige geldsysteem werkt. Daarvoor hebben we een aantal vragen voor je die je in kan voeren op chatgpt. Daarmee kun je in een samenvatting lezen wat het werk van professoren en economen zeggen.

Het is dus belangrijk om eerst chagpt te openen.

Zodra je chatgpt geopend hebt kun je onderstaande vragen één voor één invoeren. Kopieer één vraag en laat chatgpt het antwoord geven. Zodra je het antwoord hebt kun je de volgende vraag invoeren. Zo krijg je een compleet beeld van hoe het geldsysteem van bankiers werkt.

De vragen die je dan één voor één in chatgpt kan kopiëren. Zodra je het antwoord hebt gekregen en doorgenomen hebt kun je de volgende vraag stellen. :

  1. 1. Ken je de onderzoeken van professor Margrit Kennedy en Helmut Creutz?

  2. 2. Maakt hun wetenschap het mogelijk om ook te zeggen dat ons huidig financieel systeem vergelijkbaar is met het verloop van het spel monopolie?

  3. 3. Maar het spel monopolie houdt altijd een keer op. Dit betekent dus dat het huidige financiële systeem ook een keer ophoudt. Ligt hierin dan niet ook de oorzaak van hyperinflaties en oorlogen? Is dit te rijmen bijvoorbeeld met het boek Paper Money Collapse van Detlev Schlichter? Dat de oorzaak van hyperinflaties en oorlogen ligt in een financieel systeem dat lijkt op het spel monopolie? Moet bijvoorbeeld daarom ook de geldhoeveelheid continue groeien, wat altijd vertaald wordt naar "economische groei"?

  4. 4. Ik kwam hierin ook de Kondratieff cyclus tegen. Is dit dan niet de cyclus die de fases van het spel monopolie en een ongedekt geldsysteem beschrijft? Dat het ook een steeds herhalende cyclus is? Dat het financiële systeem begint, naar verloop van tijd eindigt (zoals bij het spel monopolie) en dat de overgang van het einde van het systeem naar het opnieuw beginnen gepaard gaat met oorlog en hyperinflatie?

  5. 5. Eigenlijk ligt de oorzaak van oorlogen dus in het gebruik van éém destabiliserend geldsysteem? En misschien een gebrek aan kennis hieromtrent bij een bevolking?

  6. 6. Is die kleine groep die van dit geldsysteem profiteren dan niet vaak de initiator van het creëren van frustraties? Bijvoorbeeld het creëren van een soort verdeel en heers? Want diegenen die van het systeem profiteren hebben er alle belang bij dat een bevolking frustraties neerlegt bij externe factoren ipv bijvoorbeeld de bankiers? Worden daarom juist nu misschien zoveel migranten het land binnen gelaten? Voor verdeel en heers?

  7. 7. Professor Bernard Lietaer was voorstander van Money Diversity. Als één systeem op zijn einde loopt dat we dan in elk geval andere systemen hebben om op over te stappen? Is dit een manier om de kans op oorlogen en hyperinflaties te voorkomen? Het invoeren van meer geldsystemen (Money Diversity) zodat de overgang van oud systeem naar nieuw systeem minder heftig gaat? En kan lokaal geld hierbij helpen en is het gebrek aan alternatieven dan niet vaak juist de reden dat de overgang van een oud systeem naar nieuw systeem vaak gepaard gaat met oorlog?

  8. 8. In het boek Scarcity: Why Having Too Little Means So Much van Mullainathan and Shafir wordt uitgelegd wat schaarste aan tijd en geld met gedrag doet. En als het geldsysteem op het spel monopolie lijkt dan kent dat spel dus een hoop verliezers. Mensen die dus continue moeten zien te overleven en daardoor een tekort aan tijd en geld hebben. Ligt dan het gedrag van schaarste niet continue als een deken over de samenleving heen omdat we een geldsysteem hebben dat te vergelijken is met het spel monopolie?



  9. Hopelijk schijnen de antwoorden van chatgpt meer licht op het ontstaan van oorlogen en hyperinflaties en op de manier waarop onze economie en samenleving werkt. Omdat ons geldsysteem blijkbaar precies zo werkt en precies etzelfde verloop heeft als het spel monopolie.