Alternatief geld

In Wat is geld? heeft een beetje kunnen lezen wat geld is. Dat er twee soorten geld zijn, gedekt en ongedekt geld. Daarin heeft u ook kunnen lezen dat ons huidige systeem een aantal fouten kent, namelijk schuld in combinatie met rente op schuld + het fractioneel bankieren. Met die wetenschap, zou geld ook anders ingericht kunnen worden? Dus bijvoorbeeld zonder schuld of zonder rente, zonder banken? Inmiddels is er al een Burgerinitiatief gestart om de huidige (criminele) manier van geldschepping bij de politiek onder de aandacht te brengen.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden hoe het ook anders zou kunnen.

Linkgeld Marktplaats

Natuurlijk moet ik dan beginnen met onze eigen marktplaats. Hier kunnen de leden zelf advertenties plaatsen en elkaar betalen met de punten van de site.
Punten van linkgeld zijn gedekt door advertenties. 1 punt is gedekt door 1 linkspelhit. Punten kunnen niet geleend worden en er komt geen rente op schulden in voor. Ook de term "schuld" of een negatief saldo zijn in het systeem van linkgeld uit den boze. Ook banken zijn er niet te vinden.

Linkgeld punten is dankzij de marktplaats een soort van gedekt geld zonder schuld en zonder rente op schuld, zonder fractioneel bankieren. De waarde van de punten wordt bepaald door het vermogen aan bitcoins van alle deelnemers, een soort clubkas.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies, zoals bitcoin en litecoin, zijn een vorm van geld. Mensen kunnen elkaar betalen met deze valuta. Ook deze systemen kennen geen centrale banken of systeembanken. En ook schuld en rente komen er niet in voor. Het enige nadeel is dat het systeem niet gedekt is. De fout zit hem daar in. Als mensen de toegang tot hun portemonnee verliezen, of de harde schijf crasht zonder een back up gemaakt te hebben, dan zijn de bitcoins verloren en kun je ze niet meer terughalen of opnieuw maken oid. Daarmee neemt het aantal circulerende bitcoins gestaag af en zal men vroeg of laat het vertrouwen er in verliezen. zoals dat in elk ongedekt geldsysteem vroeg of laat gebeurt. Alleen duurt dat voor de bitcoin nog een behoorlijk tijdje. Mijn gok is dat dit pas na 2060 / 2070 zich voor zal doen. Misschien zelfs nog later pas.
Intussen zijn er gigantisch veel cryptocurrencies. Mocht er n niet populair zijn of onbruikbaar worden dan zijn meer dan genoeg anderen waar gebruik genaakt van kan worden. Voorbeelden speciaal voor Nederland ontwikkeld zijn de e-gulden en de guldencoin

Goud - bitgold

In vroeger dagen was het dus zo dat men elkaar betaalde met gouden en zilveren munten. zonder dat er een bank of schuld aan te pas kwam. Deze basis is terug te vinden in het systeem van Bitgold. Je kunt je daar aanmelden en net als bij PayPal kun je tussen de leden onderling hoeveelheden goud met elkaar ruilen, elkaar betalen, door per email goud over te maken naar een ander lid van Bitgold.

Goud als geld met elkaar ruilen zonder dat in het systeem van Bitgold schuld of rente voorkomt.

Cyclos - software

Nogmaals, ons huidig bankensysteem werkt met ongedekt geld. Geld komt in het systeem zodra een centrale bank het aan een bank uitleent. Banken lenen het verder uit aan de rele economie en over alle leningen moet rente betaald worden. Ook een bank moet rente betalen aan de centrale bank.

Stichting Stro is een stichting die dit niet als zomaar vanzelfsprekend zag en heeft nagedacht over of het ook anders zou kunnen. Doordat nu rente over schuld wordt gevraagd is de hoeveelheid schuld wiskundig altijd hoger dan de hoeveelheid geld die er is. Stichting Stro vroeg zich af, dat moet anders kunnen en waarom doen we het niet andersom. Nu wordt rente over schulden gevraagd en geeft men rendement op vermogen. Waarom niet 0% rente op schuld en provisie inhouden op vermogen. Schulden zijn zonder kosten en des te rijker je bent des te meer draag je af aan het systeem of de eigenaar / gebruiker van de software.

Aan de hand hiervan is de Cyclos software ontstaan. Hierin wordt dus gebruik gemaakt van 0% rente op schuld en provisie inhouden op vermogen. Het wiskundige gevolg hiervan is dat de hoeveelheid schuld en hoeveelheid vermogen samen altijd 0 is. Daarmee is er geen verplichting tot groei en ontstaat een evenwichtig en eerlijker systeem

Alternatieve systemen gebouwd met de Cyclos - software

De Florijn !!!
Een groot en in mijn ogen meest interessant systeem. De florijn is gebouwd als rentevrij systeem met als doel heel Nederland te bereiken. Zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de florijn als uitbetalingsoptie opgenomen worden.
De Blije B !!!
Een groot en in mijn ogen zeer interessant systeem. De Blije B is als bank opgezet en heeft inmiddels ene bankvergunning. Nu is alleen nog een startkapitaal nodig en wij hebben met de Blije B een Nederlandse versie van de JAK Bank. De Blije B gaat met de URA werken en zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de URA als uitbetalingsoptie opgenomen worden.
Fair4all.nl
Een systeem gebouwd met de Cyclos software en welke al een tijd in de startblokken staat. Fair4all is ook gebouwd als rentevrij systeem met als doel gebieden in Nederland te voorzien van alternatief geld. Pas als per regio voldoende deelnemers zijn zal het systeem landelijk van start gaan. Dit zou dus nog lang kunnen duren. Zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de florijn als uitbetalingsoptie opgenomen worden.
LETS Kringen
LETS kringen zijn lokale systemen die zich richten op een plaats zelf. Ook LETS kringen zijn rentevrij met als doel mensen in een plaats zelf te helpen aan alternatief geld.

Eerlijk

Een eerlijke economie begint met een eerlijk financieel systeem. De verschillen tussen de diverse systemen laten zien dat ons huidig (banken)systeem helemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Rentedragend betekent ook verplichting tot groei. En aangezien wij op een beperkte aarde leven maakt het huidige "geld" best wel link. De schuld en zijn inmiddels gigantisch. Terwijl wij in het systeem van linkgeld helemaal geen schuld kennen!!

Als u nog vragen of opmerkingen heeft mag u gerust contact opnemen via het contactformulier.