Alternatief geld

In Wat is geld? heeft een beetje kunnen lezen wat geld is. Dat er twee soorten geld zijn, gedekt en ongedekt geld. We gebruiken tegenwoordig een systeem met schulden en emt rente. Hieronder volgen een aantal voorbeelden hoe het ook anders zou kunnen, wat het huidige systeem niet vanzelfsprekend maakt.

Linkgeld Marktplaats

Hier kunnen de leden zelf advertenties plaatsen en elkaar betalen met de punten van de site.
Punten van linkgeld zijn gedekt door advertenties. 1 punt is gedekt door 1 linkspelhit. Punten kunnen niet geleend worden en er komt geen rente in voor. Ook de term "schuld" of een negatief saldo zijn in het systeem van linkgeld uit den boze.

Linkgeld punten is dankzij de marktplaats een soort van gedekt geld zonder schuld en zonder rente op schuld, zonder fractioneel bankieren. De waarde van de punten wordt bepaald door het vermogen aan crypto's. Dit is collecief eigendom en dus van alle deelnemers, een soort clubkas.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies, zoals bitcoin en litecoin, zijn een vorm van geld. Mensen kunnen elkaar betalen met deze valuta. Ook deze systemen kennen geen centrale banken of systeembanken. En ook schuld en rente komen er niet in voor. Het enige nadeel is dat het systeem niet gedekt is. De fout zit hem daar in. Als mensen de toegang tot hun portemonnee verliezen, of de harde schijf crasht zonder een back up gemaakt te hebben, dan zijn de bitcoins verloren en kun je ze niet meer terughalen of opnieuw maken oid. Daarmee neemt het aantal circulerende bitcoins gestaag af en zal men vroeg of laat het vertrouwen er in verliezen. zoals dat in elk ongedekt geldsysteem vroeg of laat gebeurt. Alleen duurt dat voor de bitcoin nog een behoorlijk tijdje. Mijn gok is dat dit pas na 2060 / 2070 zich voor zal doen. Misschien zelfs nog later pas.
Intussen zijn er gigantisch veel cryptocurrencies. Mocht er 1 niet populair zijn of onbruikbaar worden dan zijn meer dan genoeg anderen waar gebruik genaakt van kan worden. Voorbeelden speciaal voor Nederland ontwikkeld zijn de e-gulden en de guldencoin

Cyclos - software - LETS kringen

De Cyclos software is van Stichting Stro. Een stichting die het huidige systeem niet als zomaar vanzelfsprekend zag en heeft nagedacht over of het ook anders zou kunnen. Aan de hand hiervan is de Cyclos software ontstaan. Hierin wordt dus gebruik gemaakt van 0% rente op schuld en provisie inhouden op vermogen. Het wiskundige gevolg hiervan is dat de hoeveelheid schuld en hoeveelheid vermogen samen altijd 0 is. Daarmee is er geen verplichting tot groei en ontstaat een evenwichtig en eerlijker systeem.
Eigenlijk maken alle LETS kringene gebruik van deze software

Andere systemen gebouwd met de Cyclos - software

De Florijn !!!
Een groot en in mijn ogen meest interessant systeem. De florijn is gebouwd als rentevrij systeem met als doel heel Nederland te bereiken. Zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de florijn als uitbetalingsoptie opgenomen worden.
De Blije B !!!
Een groot en in mijn ogen zeer interessant systeem. De Blije B is als bank opgezet en heeft inmiddels ene bankvergunning. Nu is alleen nog een startkapitaal nodig en wij hebben met de Blije B een Nederlandse versie van de JAK Bank. De Blije B gaat met de URA werken en zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de URA als uitbetalingsoptie opgenomen worden.
Fair4all.nl
Een systeem gebouwd met de Cyclos software en welke al een tijd in de startblokken staat. Fair4all is ook gebouwd als rentevrij systeem met als doel gebieden in Nederland te voorzien van alternatief geld. Pas als per regio voldoende deelnemers zijn zal het systeem landelijk van start gaan. Dit zou dus nog lang kunnen duren. Zodra dit systeem draait en loopt zal op linkgeld.nl de florijn als uitbetalingsoptie opgenomen worden.

Eerlijk

Een eerlijke economie begint met een eerlijk financieel systeem. De verschillen tussen de diverse systemen laten zien dat ons huidig (banken)systeem helemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Moeten we persé rente in ons systeem Of schulden? Kan het ook anders? Linkgeldd is in elk geval anders dan andere systemen.

Als u nog vragen of opmerkingen heeft mag u gerust contact opnemen via het contactformulier.